Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Angajatorii care se gandesc sa suporte cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca trebuie sa stie faptul ca acest serviciu nu reprezinta avantaj in natura pentru salariat.
Este vorba despre un venit neimpozabil pentru salariat si nu se suporta contributii sociale cu conditia ca aceste servicii de transport sa fie mentionate in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca, dupa caz.
In contractul inidivual de munca sau in contractele colective de munca trebuie sa se mentioneze care este modalitatea de decontare a transportului.
Daca decizia de decontare a cheltuielilor cu transportul angajatilor la si de la locul de munca s-a luat ulterior incheierii contractelor individuale de munca, se poate intocmi un act aditional la contract prin care sa se stabileasca acest aspect.
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul Fiscal, “ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca”.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-